Maďarsko je pro české turisty velice blízko, takže není problém vydat se do této země po vlastní ose a užít si do sytosti všeho, co máme rádi. Od výborného jídla a pití, přes sportování – v Maďarsku je například několik set kilometrů cyklistických tras– a relaxaci (třeba ve vyhlášených termálních lázních), až po poznávání nádherné přírody s dominantou jezera Balatonu a míst s cennými kulturními památkami. Navíc – Maďarsko je také skutečným rájem rybářů. V současné době dokážeme třídit zážitky, srovnávat i počítat. Budeme raději trávit dovolenou doma, nebo si zase vyjedeme k maďarským sousedům?
Obsah článku
Zpátky do Maďarska
Maďarsko je unikátní v tom, že je schopno nabídnout současně léčebnou kúru, oddech, zábavu a prvotřídní maďarskou kuchyni. Tradiční kvarteto guláš, kuře na paprice, plněné zelí a rybí polévka představují skutečně jen špičku ledovce. Ke speciálnímu jídlu si lze dopřát i místní vína, jako Sopron, Szürkebarát (Františkánské), Villány Oporto a Egri Bikavér (Býčí krev). Na maďarském venkově najdeme i dnes „čárdy“ z 19. století. Mnohé z nich se zachovaly v tradiční podobě a jsou dnes velkou turistickou atrakcí.
Maďarsko to „umí“
K rozmachu turistického ruchu došlo v Maďarsku díky jejich vládní politice, která považuje cestovní ruch a lázeňství za velmi produktivní odvětví národního hospodářství. (V polovině 90. let vláda vytvořila Fond cestovního ruchu, který je z 20 % naplňován z daní subjektů podílejících se na cestovním ruchu, z 80 % ze státního rozpočtu.)
Návštěvník Maďarska je „opečován“ na každém kroku. Úslužnost i vlídnost je samozřejmostí. V informačních centrech i v ubytovacích zařízeních jsou mu poskytnuty informační materiály, mapky a průvodce v mnoha jazycích.
Do Maďarska se však nemusíme jezdit pouze všeobecně rekreovat, ale můžeme využít některý z nabízených speciálních programů:
- cykloturistika,
- vodní turistika,
- rekondiční a rehabilitační pobyty,
- je organizována také kongresová, obchodní, náboženská a kulturně-historická turistika.
Tajemství „puten“ tokajského vína
V Tokaji se vyrábějí především výjimečně kvalitní druhy vín szamorodni a aszu. Hrozny odrůd Furmint, Hárslvelü a Sárga Muskotály (žlutý muškát) se scrvkávají a sládnou na révě, kde je napadá ušlechtilá plíseň Botrytis cinerea. Ve zhnědlých bobulích je velké množství cukru a aromatických látek. Při zpracování se přesládlé nahnědlé rozinky rozdrtí a smíchají s kvalitním moštem nebo vínem.
- Například jednotlivé ročníky světoznámého Tokajského výběru (Tokaj aszú) jsou označeny podle toho, kolik puten rozinek bylo použito. Za velmi vzácný ročník se považuje ten, kdy se použije šest dvacetikilogramových puten aszu s moštem ve stotřicetišestilitrovém sudu. Čím více puten, tím lepší tokajské.
Víno zraje ve sklepích pokrytých vrstvami vzácné plísně až osm let. Je to tajemství tokajské oblasti.
Krasový klenot: Jeskyně Baradla
Od roku 1995 jsou největší a patrně i nejkrásnější maďarské krasové jeskyně Baradla na seznamu světového kulturního a přírodního bohatství UNESCO. Tento vyhledávaný krasový komplex leží v chráněném území v národním parku Aggtelek.
Co navštívit v Maďarsku
Ilustrační foto: freeimages.com