Jestliže se pohybujeme po Maďarsku víc dní, máme možnost ověřit si, že se tam opravdu „dobře jí“. V restauracích jsou sice nabízena i jídla nadnárodní, ale turista raději ochutná nějakou typickou maďarskou specialitu. Kromě gastronomických zážitků si z dovolené můžeme některé maďarské speciality dovézt i domů. Jako vzpomínku na dovolenou v Maďarsku a nebo jako dárek pro své blízké.

Maďarské speciality

Maďarská vína

V Maďarsku je 22 vinařských oblastí. V každé z nich se dbá na zachování nejkvalitnější značky vína, a proto se pěstují jeden, dva až tři druhy hroznů. Ctitelé vína dobře znají různé maďarské značky z proslulých oblastí – z badačoňské Szürkebarát (šedý mnich) nebo Badacsonyi Kéknyelü, ze šoproňské frankovku Sopron Kékfrankos, z oblasti Mór-Császar Mór Ezerjó a z egerské Egri Bikavér (býčí krev) nebo bílé víno Egri Leányka (dívčí hrozen).

Maďarská vína

  • Nákup: Víno (bor) se v Maďarsku pije vždy a všude, a přesto na ulicích ani ve vinárnách není vidět opilce. Ve vinárnách se prodává na deci (dost často nalévané naběračkou). Obvyklá míra je „három deci bor“, tři deci. Červené je vörösbor, bílé víno fehérbor.  Protože je v Maďarsku zakázáno kouřit v restauracích, je možno na víno zajít i do té nejzapadlejší hospůdky (v Maďarsku jsou stále rozděleny do cenových skupin), kde deci vína stojí méně, než deci limonády u nás.

Tokajské víno

Jestliže se pohybujeme v tokajské oblasti, bylo „hříchem“ neochutnat víno tokajské. V místě původu je navíc i velmi levné. Tokajskému vínu se říká „král vín“. Území vhodné k jeho pěstování ojedinělého kvalitního tokajského vína je velmi malé. Je to nevelká oblast na severovýchodě Maďarska, v podhůří Tokajského vrchu nedaleko slovensko-maďarských hranic. Vinobraní v tokajské oblasti vždy na svátek Šimona a Judy – 28. října, kdy v jiných regionech už dávno dopili burčák a ochutnávají vína z nové úrody.

  • Nákup: Nejvýhodnější je koupit tokajské víno přímo v tokajské oblasti od výrobců. Jinak je k mání v obchodech, kde je dražší. Nejdražší je prodejnách se suvenýry.

Maďarská paprika

Do Dunajské nížiny přivezli papriku Turci. Proto se jí nejdříve říkalo turecké koření. Díky vyhovující půdě a dostatku slunce rychle zdomácněla v jižních částech Maďarska v okolí měst Kalocsa a Segedín.  Po dlouhém a pečlivém šlechtění se podařilo vypěstovat papriku s charakteristickou vůní a chutí. Ačkoliv její červená barva evokuje oheň, je jemná. Podle kvality se rozlišuje sedm typů: neobvyklá, lahůdková neostrá, lahůdková, sladká šlechtěná, polosladká, růžová a ostrá.

  • Nákup: Maďarskou papriku se vyplatí koupit na tržnici od malopěstitelů– je nabízena všude. Skutečnost, že ji tam kupují k dennímu užití Maďaři, svědčí o tom, že je dobrá a cenově nejvýhodnější. Je nabízena v kilovém balení (lahůdková, csemege) a v půlkilovém balení (ostrá,  csípős), případně v menším balení v běžné obchodní síti. Cenově se nevyplatí kupovat dárkové balení v prodejnách se suvenýry.

 

Maďarské klobásy

Nejznámější z nich je pikantní čabajská klobása. Správný název pro ni je ďulská klobása (gyulai klobász).  Je ovšem také nejdražší, přičemž nejvyšší cena je za dárkové balení. Výtečné jsou ale všechny druhy maďarské klobásy. Je lepší soustředit se i na jiné než na čabajku, protože tu můžeme – a za stejnou cenu – koupit i u nás. Když klobásy přivezeme domů, zavěsíme je na větrané místo (do spíže nebo o do spížní skříně vedle větracího otvoru). Vydrží i několik měsíců. Čím sušší, tím lepší. V Maďarských řeznictvích se prodávají i syrové klobásy vhodné k okamžitému tepelnému zpracování (pečení). Jestliže si v Maďarsku sami připravujeme stravu, jsou dobrým tipem k ochutnání.

  • Nákup: V běžné obchodní síti, v řeznictvích, na tržnicích. Nejméně cenově výhodné jsou čabajky nabízené v prodejnách se suvenýry.

Foto: freeimages.com

Další články z rubriky

Štítky: , , , , , , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.